Percutane Elektrolyse (EPTE / PNE / EPI) behandeling
Percutane Elektrolyse (EPTE / PNE / EPI) behandeling

Percutane Elektrolyse, ofwel EPTE (Echogeleide Percutane electrolyse) en PNE (Percutaneous Needle Electrolysis) zijn innovatieve behandelmethodes voor langdurige peesklachten. In de literatuur en het buitenland wordt de afkorting EPI (Intratissue Percutaneous Electrolysis) ook gebruikt. Heeft u last van chronische achillespeesontsteking of een tennisarm en wil deze maar niet herstellen? Of last van een hielspoor of fasciitis plantaris en heeft u onvoldoende baat bij shockwave therapie of zooltjes? Dan zou Percutane Elektrolyse een behandelmogelijkheid zijn.

Pees bouwt zichzelf op

EPTE en PNE zijn technieken die bestaan uit een onder echogeleiding dunne dry-needling naald in de pees te brengen op de plaats van de beschadiging. Vervolgens wordt daar een lichte elektrische stroom toegediend. Dit veroorzaakt een nieuwe gecontroleerde reactie waardoor de pees opnieuw de kans krijgt om zichzelf op te bouwen. In combinatie met een opbouwend trainingsprogramma zorgt dit voor herstel van het peesweefsel.

Alleen het herstelgebied

Bij deze techniek wordt gebruik gemaakt van echografie zodat er nauwkeurig gewerkt kan worden en juiste gebied behandeld kan worden. Op deze manier kan het herstel zo goed mogelijk plaats vinden.

EPTE en PNE techniek

De techniek van EPTE en PNE is inzetbaar bij de niet goed en/of niet spontaan genezende peesproblemen. Daar waar ook shockwave onvoldoende baat heeft gegeven kan EPTE of PNE ook nog een oplossing zijn. Gemiddeld is er een pijnvrij functieherstel mogelijk binnen 3 tot 6 sessies. Vervolgens wordt er een vervolg gegeven aan het oefenprogramma. Ook bij chronische en therapieresistente peesproblemen die al maanden aanhouden is het een effectieve en veilige behandelmethode zoals blijkt uit de praktijk en wetenschappelijke onderzoeken. Het verschil tussen EPTE en PNE zit alleen in de intensiteit van de stroom en de ervaren pijnprikkel tijdens de behandeling.

Hogere resultaatscores

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat EPTE en PNE hogere resultaatscores hebben dan de tot nu toe ingezette behandeltechnieken als PRP (injectie met bloedplasma), fricties (lokaal masseren van de pees), NSAID’s (ontstekingsremmende geneesmiddelen) en corticosteroïde injecties.

EPTE en PNE behandeling

Een behandeling van EPTE of PNE bestaat bij SMC Rijnland uit het in kaart brengen van het behandelgebied middels echografie. Hierbij wordt afhankelijk van de grootte van het gebied, de intensiteit en duur van de behandeling bekeken. De meeste patiënten omschrijven de EPTE-behandeling als ‘oncomfortabel’ en deze behandeling duurt 1 tot 2 minuten. De PNE-behandeling wordt ervaren als een ‘brandende pijn’, maar gezien de korte duur (3x3sec.) is deze zeer de moeite waard. Een pijnlijke na-reactie is meestal niet aanwezig en indien aanwezig dan is dat een normale reactie en geeft aan dat de pees is aangezet tot herstel. De eerstvolgende EPTE of PNE behandeling kan tussen 5 en 8 dagen weer plaatsvinden.

Indicaties

  • Schouderregio/Tendinose of Tendopathie Suprapinatuspees
  • Elleboogklachten met name buitenzijde elleboog/Epicondylitis Lateralis
  • Achillespezen/Tendopathie
  • Hielspoor Fascitis Plantaris
  • Kniepees/Tendopathie Lig. Patella
  • Hamstrings
  • Lies- en schaambeenklachten/Enthesopathie M. Adductor Longus
  • Pubalgia
  • Slijmbeursproblematiek
  • Langdurige spierproblematiek

Wetenschappelijke onderzoeken percutane elektrolyse

Abat, F., Diesel, W. J., Gelber, P. E., Polidori, F., Monllau, J. C., & Sanchez-Ibañez, J. M. (2014). Effectiveness of the Intratissue Percutaneous Electrolysis (EPI®) technique and isoinertial eccentric exercise in the treatment of patellar tendinopathy at two years follow-up. Muscles, ligaments and tendons journal, 4(2), 188–193.
Asensio-Olea L, Leirós-Rodríguez R, Marqués-Sánchez MP, de Carvalho FO, Maciel LYS. Efficacy of percutaneous electrolysis for the treatment of tendinopathies: A systematic review and meta-analysis. Clin Rehabil. 2023
Rodríguez-Huguet, M., Góngora-Rodríguez, J., Lomas-Vega, R., Martín-Valero, R., Díaz-Fernández, Á., Obrero-Gaitán, E., Ibáñez-Vera, A. J., & Rodríguez-Almagro, D. (2020). Percutaneous Electrolysis in the Treatment of Lateral Epicondylalgia: A Single-Blind Randomized Controlled Trial. Journal of clinical medicine, 9(7), 2068. https://doi.org/10.3390/jcm9072068
 

Maak een afspraak

Bel 071-341 13 12 voor meer informatie over onze EPTE en PNE behandelingen of maak een afspraak met een van onze fysiotherapeuten.

Start een gesprek