Psychomotorische kindertherapie is bedoeld voor kinderen die vastlopen in hun ontwikkeling en dat uiten in hun gedrag. Elk kind beweegt zich op eigen wijze in de wereld. De ervaringen die het kind daarbij opdoet, bepalen de cognitieve, motorische, emotionele en sociale ontwikkeling, ook in het latere volwassen leven. Om die reden zijn bewegen en spelen de belangrijkste instrumenten in de behandeling door de psychomotorisch kindertherapeut. De psychomotorisch kindertherapeut ‘leest’ het gedrag van het spelende en bewegende kind en helpt het kind spelenderwijs emoties te verwerken, stress te reguleren en nieuwe gedragspatronen te ontdekken. Zo vervangt het kind oude patronen door nieuwe ervaringen die vruchtbaar zijn voor de ontwikkeling en het verdere leven. Het kind staat daardoor weer met zelfvertrouwen in de wereld en kan op eigen kracht verder.
Het vastlopen binnen de ontwikkeling van een kind kan zich uiten in verschillende gedragingen. Onderstaand staan voorbeelden van opvallend gedrag waar een psychomotorische kindertherapeut hulp in kan bieden.
Sociaal-emotionele problemen
- Agressief of teruggetrokken gedrag
- Moeilijk contact maken en/of onderhouden
- (Faal) angst
- Gespannenheid
- Negatief zelfbeeld
- Affect-regulatieproblemen (moeite met het beheersen van emoties)
Cognitieve problemen
- Aandachts-/motivatieproblemen
- Planningsproblemen
- Impulsiviteit
- informatieverwerkingsproblemen
Beweging
- Problemen met motorische basisvaardigheden
- Onhandig, houterig bewegen
- Overbeweeglijkheid
- Passiviteit
- Gespannen manier van bewegen
Chronische pijn
- Langdurige pijnklachten
- Onbegrepen pijnklachten
Maak een afspraak
Bel 071-341 13 12 voor meer informatie over onze Psychomotorische kindertherapie of maak een afspraak met onze psychomotorisch kindertherapeut op onze locatie in Leiden.